Els data centers a Catalunya, pol d’atracció d’empreses tecnològiques
¿Quins són els punts forts de Catalunya per ser el hub digital del sud d’Europa?
Catalunya és una de les regions europees més avançades en digitalització i connectivitat. Entre d’altres, és la que disposa de la xarxa de fibra òptica més extensa d’Europa. A més, forma part d’un projecte promogut per Facebook i grans operadores internacionals de comunicació per a construir el segon cable submarí de fibra òptica més llarg del món, amb 37.000 quilòmetres de longitud, que connectarà Europa, Àsia, Orient Mitjà i Àfrica. Per aquesta raó, moltes empreses tecnològiques de primer nivell a escala internacional estan interessades en instal·lar-se al nostre territori.
La fibra òptica és essencial, ja que és molt més eficient que les connexions via satèl·lit. Aquest factor fa que per a Catalunya sigui molt estratègic comptar amb un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cable submarí i que sigui un dels motors per a guanyar en competitivitat digital.
Espanya té la xarxa de fibra òptica més extensa d’Europa, ja que el 85% de la població té accés a ella. A més, l’ús de les dades està creixent de forma exponencial, pel que és necessari instal·lar data centers que siguin capaços d’emmagatzemar, processar i guardar aquestes dades.
D’altra banda, un altre dels punts forts de Catalunya és la seva posició geogràfica privilegiada, situada gairebé com a pont entre el continent europeu i Àfrica i a l’entrada del Mediterrani. A més, té una gran capacitat per a generar energia elèctrica lliure d’emissions i procedent de fonts renovables, una característica molt interessant per a les empreses.
Els data centers a Catalunya, pal de paller d’un ecosistema digital
Espanya és actualment un pol d’atracció de dades i infraestructures. Així ho demostra la recent arribada d’empreses con Google, Meta, Amazon o Intel. Davant aquest escenari, Catalunya ha de fer un pas endavant i postular-se com el territori idoni per aglutinar les empreses tecnològiques. Per a això cal apostar per la creació de campus sobre les dades i el coneixement com el D-hub Òdena, un espai on, al voltant d’un centre de dades d’última generació, es creï un ecosistema de start-ups i empreses punteres en temes digitals.
El sector privat veu Catalunya amb molt bons ulls per invertir en infraestructures digitals. De fet, l’informe Centros de Datos en España, de la consultora Savills Aguirre Newman, estima una inversió de 3.000 milions d’euros en els propers 5 anys per part dels gegants del negoci dels data centers, unes xifres que situarien el nostre país al mateix nivell que els mercats FLAP (Frankfurt, Londres, Àmsterdam, París) i ens convertiren definitivament en el principal node digital del sud d’Europa. Els data centers a Catalunya són el punt de partida per liderar l’economia digital.
Davant aquest escenari, Catalunya ha d’apostar per la creació de molts centres de dades arreu del territori per cobrir la demanda de dades de la població, incrementada després de la pandèmia. A més, cada cop s’imposen més les infraestructures més locals i de dimensions més ajustades en llocs ben connectats, doncs es redueix el consum i cost de l’energia, així com la sostenibilitat de l’estructura, que són els grans reptes als que s’enfronten aquest tipus d’infraestructures.