L’Anoia necessita reactivar la seva economia amb urgència
El Consell Comarcal de l’Anoia ha presentat recentment les primeres conclusions extretes de la diagnosi del Pacte d’Acció Econòmica i Social, basada en l’impacte de la pandèmia de coronavirus al territori després d’un any, i no són gens encoratjadores. Gairebé dos centenars d’empreses han desaparegut i la facturació global ha minvat un 10,7%. A més, l’atur supera les 9.000 persones i els ERTO afecten uns 12.000 treballadors.
A partir d’aquest estudi sobre la situació actual de l’Anoia es pretén detectar projectes que puguin reconvertir el teixit econòmic i definir accions amb l’objectiu d’accedir als fons europeus Next Generation. De fet, el Consell Comarcal va mostrar interès en conèixer la proposta del D-hub Òdena, donat la seva voluntat de crear nous llocs de treball de qualitat i fomentar una transformació digital respectuosa amb el medi ambient i l’economia circular.
La taxa d’atur a la comarca és ara del 16,04%, per sobre de la mitjana catalana del 13,87%, i aquesta crisi cal que sigui un nucli d’oportunitats des d’on canviar el rumb de la realitat econòmico-social de l’Anoia. Segons el propi estudi, això passa per potenciar la indústria 4.0, la innovació tecnològica, les energies renovables, l’ocupació verda i la dualització de la formació i l’aprenentatge, eixos en els quals s’estableix el centre de dades D-hub Òdena.
El Pacte el formen diferents agents socials i empresarials com ara el mateix Consell Comarcal, els ajuntaments de la zona, la Unió Empresarial de l’Anoia, TIC Anoia, l’Associació dels Polígons dels Plans, la Unió de Pagesos, Igualada Comerç, el Gremi d’Hostaleria, la Sectorial Turisme, els sindicats UGT i CCOO, les organitzacions Àuria Grup, Creu Roja i Càritas, i en l’àmbit cultural l’Institut Milà i Fontanals, el Campus Universitari i l’Ateneu.