Què és un data center i quin benefici aporta al territori?
Actualment vivim en l’era de la tecnologia, un moment on vivim hiperconnectats i ens passem el dia transferint dades. L’era de la informació està més viva que mai i les dades tenen un poder incommensurable. Tots els espais que visitem recopilen dades per crear algoritmes més encertats i suggerències de continguts, productes i d’altres funcionalitats. Per això és tan important comptar amb els data centers.
Els data centers i el cloud
Però, on s’emmagatzema tota aquesta informació que consumim en mòbils, tauletes, o ordinadors? A allò que anomenem “núvol”, que no és una altra cosa que els data centers, uns espais físics on es concentren els sistemes de tecnologia de la informació de milions d’organitzacions. Però no només això, els centres de dades són ubicacions on es concentren els equips informàtics i de xarxes amb el propòsit de recopilar, emmagatzemar, processar, distribuir i permetre l’accés a gran quantitats de dades.
Aquestes infraestructures són totalment necessàries en l’era digital en la que vivim, una situació que ha quedat palesa amb la pandèmia. Amb l’augment del teletreball i l’augment de la digitalització dels processos productius ha augmentat el processament de dades de forma exponencial, ja que molts negocis han apostat per un model 100% digital i per a això cal comptar amb capacitats de treball remot més segures, fiables i eficients. Per controlar tota aquesta informació que es genera i s’emmagatzema al núvol és necessari comptar amb eines de processament cada cop més potents i segures als data centers.
Catalunya, el hub del sud d’Europa
Per aquesta raó, en els últims anys ha proliferat la creació de data centers arreu del territori, una infraestructura crítica per garantir el bon funcionament i l’emmagatzematge d’un gran volum d’informació de les empreses. En aquest sentit, Espanya, i Catalunya en concret, s’han convertit en una zona de gran interès per instal·lar data centers gràcies a la seva ubicació geogràfica, la seva connectivitat, la fiabilitat energètica i l’ampli recorregut en el desenvolupament d’aquestes infraestructures. Per això, el nostre territori està destinat a ser el hub del sud d’Europa. Entre d’altres, una de les principals raons per a que el nostre país s’hagi posicionat com un dels millors territoris per a la implantació d’aquests centres de dades, i de retruc de les empreses tecnològiques més potents, és l’arribada de cable submarí Marea 2 Africa. Amb aquesta nova opció de connectivitat, Catalunya es converteix en la porta d’entrada natural a Àfrica i Amèrica.
El futur dels centres de dades sostenibles
El futur de l’economia digital d’un territori dependrà en el futur d’aquests centres de dades. Aquesta és la principal raó per la que és important que Catalunya aposti per la creació d’aquestes infraestructures. Tot i això, és necessari que els data centers es redirigeixin cap a un model més sostenible, ja que actualment representen un 1% del consum energètic global. En aquest sentit, els nous centres de dades han d’optar per mètodes que millorin l’eficiència energètica i apostin per les energies renovables, com és el cas del D-hub Òdena.
L’increment exponencial del trànsit d’informació derivat de l’ús del cloud, la implantació del 5G, l’Internet de les Coses (IoT) i la conducció automatitzada provocaran un augment encara superior de les dades, pel que els territoris que vulguin liderar aquesta nova era hauran d’apostar per instal·lar data centers prop dels seus ciutadans. Apostem pels centres de dades i avancem en termes de disponibilitat, connectivitat i eficiència energètica.